Ekonomi

Tarım ve Orman İl Müdürü Özen’den üreticilere TARSİM uyarısı

İzmir Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İtina, üreticilerin çeşitli nedenlerle oluşabilecek ziyanlarının karşılanması için Tarım Sigortaları Havuzu’nun (TARSİM) büyük önem taşıdığını belirterek üreticileri uyardı.

Özen yaptığı açıklamada, TARSİM’in devlet takviyeli tarım sigortası olduğunu, çiftçilerin ziraî faaliyet sürecinde muhtemel risk ve hasarlara karşı eserlerini, hayvanlarını ve emeklerini teminat altına almayı sağlayan bir sigorta tipi olduğunu kaydetti.

Değişen iklim şartları ve yaşanabilecek olumsuz durumlara karşı üreticilerin emek, eser ve ziraî varlıklarını sigorta altına alarak devlet dayanağı ile ziyanlarının karşılanmasını sağlayan TARSİM’in kıymet arz eden bir hal aldığını lisana getiren İtina, şunları söyledi:

“TARSİM tarım eserleri, hayvanlar, arı kovanları, seralar, tarım makineleri ve ekipmanları olmak üzere tarım faaliyetlerinin yürütülebilmesi için gerekli olan tüm ziraî yapıları kapsar. Böylece dolu, kar, yağmur, fırtına, sel, hortum, yangın, heyelan, zelzele ya da doğal olmayan yollarla meydana gelebilecek hasarların sebep olabileceği maddi hasarlar ilgili sigorta şirketi tarafından karşılanır. Bunun yanı sıra salgın hastalık, hırsızlık ya da zehirlenme yolu ile meydana gelen hasarlar da TARSİM kapsamına alınabilir. İzmir’de 2021 yılında tarım ürünleri ve varlıkları, yaşadıkları olumsuzluklar sonucu zarar gören ve Tarım Sigortaları yaptırmış üreticilere toplam 62 milyon 82 bin 899 TL devlet prim desteği ödendi. Bu bize Tarım Sigortalarının ne kadar önemli olduğunu açık bir şekilde gösteriyor. Yaptığımız çalışmalar sonucunda 2022 yılı 6. ayında İzmir’de 31 bin 619 olan poliçe sayısı 37 bin 823’e yükseldi. Biz bu rakamı daha da arttırmak için TARSİM’in ehemmiyetini ve zaruretini anlatmaya devam edeceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu