Ekonomi

IMF Mayıs ayında Pakistan ile yeni krediyi görüşecek

Uluslararası Para Fonu (IMF) kısa bir süre önce yaptığı açıklamada, misyonunun bu ay Pakistan’ı ziyaret edeceğini duyurdu. Ziyaret, İslamabad 2025 mali yılı için yıllık bütçesini hazırlamaya hazırlanırken yeni bir mali yardım programı potansiyelini tartışmayı amaçlıyor. Mali yılı Temmuz’dan Haziran’a kadar olan Pakistan’ın bütçe sunumunun 30 Haziran’dan önce yapılması gerekiyor.

IMF’nin ziyareti, Pakistan’ın geçen ay 3 milyar dolarlık kısa vadeli bir programı tamamlamasının ardından geldi. Başbakan Shehbaz Sharif’in hükümeti, ülkenin refahını desteklemek için yeni ve uzun vadeli bir programın aciliyetini vurguladı.

Büyüklüğü ve süresi de dahil olmak üzere programın kesin tarihleri ve ayrıntıları açıklanmazken, IMF programın büyüklüğünden ziyade reformların hızlandırılmasının önemini vurguladı. Reformların ülkenin reform paketi ve ödemeler dengesi ihtiyaçlarına göre uyarlanması bekleniyor.

Yaklaşık 350 milyar dolar değerindeki Pakistan ekonomisi, son IMF programının ardından istikrar işaretleri göstermiş ve enflasyon bir önceki yılın Mayıs ayında %38 gibi tarihi bir seviyeden Nisan ayında %17 civarına gerilemiştir. Bu iyileşmeye rağmen ülke hala önemli bir mali açık ve yavaş büyüme ile karşı karşıyadır. İthalat kısıtlamaları yoluyla dış açığı kontrol altına almaya yönelik tedbirler uygulanmış, ancak bu durum geçen yıl negatif büyüme gösteren ve bu yıl %2 civarında gerçekleşmesi öngörülen ekonomik büyümenin durağanlaşmasına neden olmuştur.

Maliye Bakanı Muhammad Aurangzeb daha önce verdiği bir mülakatta ülkenin yeni bir IMF kredisinin çerçevesini Mayıs ayında tamamlayacağını umduğunu ifade etmişti. Pakistan’ın en az 6 milyar dolar talep etmesi bekleniyor ve ayrıca IMF’den Dayanıklılık ve Sürdürülebilirlik Güveni kapsamında ek finansman talep edebilir.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu