Haber

DEÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanları Kahramanmaraş Depremi Sonrası Yaralılara Hizmet Verdi

Yüzyılın felaketinin yaşandığı Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremin ardından İZMİR Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları, yaralılara hizmet verdi. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Hacı Ahmet Fayda, hastaların fonksiyonel olmayan sakatlık yaşamaları nedeniyle morallerinin bozulduğunu belirterek, “Depremden sonra en çok amputasyon ameliyatlarını gördük. Yani kaybedilen hastalar var. bacak, kol gibi uzuvlarını rehabilite ettik, hayata yeniden katılabilmeleri için onları rehabilite ettik.” söz konusu.

6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem geniş bir coğrafyayı etkilemiş ve büyük yıkıma neden olmuştur. DEÜ’lü bilim insanları afet bölgesinde birçok çalışma gerçekleştirdi. Tedavi tesislerinden sosyal desteğe kadar pek çok gönüllü afetzedelere hizmet verdi. Afet sonrası en çok ihtiyaç duyulan hizmetlerden biri fizik tedavi ve rehabilitasyondu. DEÜ, geçen yıl nisan ayında Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde merkez kurarak afetzedelere hizmet vermeye başladı. Yakın zamanda meslektaşlarıyla birlikte isteyerek çalıştığı afet bölgesinden dönen Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Görevlisi Hacı Ahmet Fayda, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Felaketin ardından bölgeye isteyerek gittiklerini belirten Fayda, “Rektörümüz Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın öncülüğünde üniversitemiz yeme, içme, giyim ve barınma gibi insani destek anlamında bölgeye katkı sağladı. Afetzedelerimizin sadece hayatta kalması yeterli değil, hayata tutunmaları ve hayata katılmaları da önemli.” “Bu nedenle bölgede çok sayıda sosyal aktivite merkezi kuruldu. Bunlardan biri Hatay’ın Kırıkhan ilçesinde kurulan fiziki tedavi ve rehabilitasyon merkezidir. 20 öğretim elemanımız bölgede aktif olarak afetzedelere hizmet vermektedir.” .

‘BUGÜNE KADAR BİNİN ÜZERİNDE HASTAMIZA HİZMET VERDİK’

Afetzedelerin yaşadığı fiziksel sorunlara da değinen Fayda, “Depremden sonra en çok amputasyon ameliyatlarını gördük. Yani bacak, kol gibi uzuvlarını kaybeden hastalar var. Bu bireyleri rehabilite ettik. Yani yeniden hayata katılabildik. Yani protez el takılan hastanın bu eli kullanabilmesi için çalışmalar yaptık. “Enkaz altında kalan bazı hastalarımızın sinir hasarı yaşadığını gördük. Sınır hasarı nedeniyle kollarını ve bacaklarını hareket ettirmekte zorlanan vatandaşlarımız oldu. Bunun dışında kas ve iskelet rahatsızlığı olan hastalarımız da oldu. Şu ana kadar binin üzerinde hastaya hizmet verdik” dedi.

‘HASTALARIMIZA EGZERSİZ YAPTIRDIK’

Rehabilitasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Yarar, “Hastalarımıza eğitim yaptırdık. Anahtar kaslar dediğimiz bazı kasları güçlendirerek bireylerin tekrar ayağa kalkıp yürümesini, kol ve bacaklarını hareket ettirmesini sağladık. Hastaların ihtiyaç duyması halinde Manuel terapi dediğimiz, ellerimizle yaptığımız bazı özel yöntemlerle kaslarında gevşeme veya ağrının azalmasını sağlamak.” “Elimizden geleni yaptık. Protezi rahat kullanabilmesi için gerekli eğitimleri yaptık” dedi.

‘REHABİLİTASYON İLERLEDİĞİNDE MORAL ARTIYOR’

Hastaların kendilerine ilk geldiklerinde oldukça demoralize olduklarını belirten Yarar, “Psikoloji bu işin neredeyse tamamını oluşturuyor. Hastalarımız bize geldiklerinde fonksiyonel olmayan sakatlıklar yaşadıkları için moralleri bozuluyor. Rehabilitasyon ilerledikçe, Bir şeyler yapabildikçe, ayakta durabildikçe, yürüyebildikçe moralleri artıyor. Sonunda veda etmeleri çok keyifli.” “Bu haliyle gidiyorlar. Giderken dua etmeleri bize yetiyordu” dedi.

ladik-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu