Haber

Can Atalay’ın milletvekilliğinden düşürülmesine CHP ve DEM Partili milletvekilleri tepki gösterdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda CHP ve DEM Partili milletvekilleri, TİP Milletvekili Can Atalay’ın rütbesinin düşürülmesine tepki gösterdi. Milletvekilleri, “Kanuna Darbe”, “Anayasaya Darbe” ve “Milli İradeye Darbe” pankartları kullandı. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Siz milli iradeden bahsediyorsunuz, Yargıtay resmen milli iradeyi çiğnedi, Meclis Başkanı’nı, Anayasa Mahkemesi’ni, milletvekillerini kontrol altına aldı. Düşman güçleri bu parlamentoyu kontrol edemedi” dedi. 1920’de FETÖ düzenleyemedi, 2015’te ise bugün Yargıtay “Bu bir darbe girişimidir. Adalet Bakanı olan birinin bunu okuması ayıptır” dedi.

CHP’li Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu üyeleri, Türkiye Varlık Fonu Yönetimi Anonim Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) 2022 Yılı Mali Tabloları ve Faaliyetlerine ilişkin komitede bugün yapılacak görüşmeler öncesinde, Can, Atalay’ın milletvekilliği düşürülmeli. kararını protesto etti. Yönetim kurulu üyesi milletvekilleri masalarına “Hukuka Darbe”, “Anayasaya Darbe” ve “Milli İradeye Darbe” yazılı pankartlar bıraktı.

TVF yöneticilerinin sunumu öncesinde prosedür hakkında konuşan CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, ilgili hesapların 3 ay gecikmeyle Plan ve Bütçe Kurulu’na geldiğini, raporların 3 gün önce kendilerine teslim edildiğini söyledi. onları incelemek için yeterli zamanları yoktu. Türeli, “İki gün içinde denetim yetkimizi nasıl kullanmamız bekleniyor? Böyle gayri resmi bir iş mümkün mü? Biz teknik denetim yapmıyoruz ama yaptığımız hukuki, siyasi ve ekonomik bir denetim. Böyle bir denetimde bürokrat arkadaşlarla değil, yönetim kurulu üyeleriyle karşı karşıya olmamız lazım. “Eğer bu konuyu konuşup görüşlerimizi alacaksak, belli bir süre sonra tekrar tartışalım ve yönetim kurulu üyelerinin de burada bulunmasını sağlayalım” dedi.

30 Ocak’ta TBMM’de okunan kararla Can Atalay’ın milletvekilliğinden düşürülmesine tepki gösteren Türeli, “Meclis için yapılması gereken, seçilmiş milletvekilini korumaktır.”

“ANAYASA’NIN BİR SAYFASI YIRTIK VE ATTIK, ARTIK DİĞER SAYFALARIN GÜCÜ YOK”

CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Can Atalay başvurusuyla ilgili şunları söyledi:

“Anayasa, TBMM çatısı altındaki milletvekilleri tarafından askıya alındı. 2 gün önce Can Atalay’ın milletvekilliğini kaldırdınız, bu tüm uyarılarımıza, haykırışlarımıza rağmen yapıldı, utanmalıyız. Yargıtay ayaklanma başlattı, sen de ayaklandın, taraf oldun.” Anayasa hükmü hâlâ varken Can Atalay’ın milletvekilliğini iptal ettiniz. Ben bundan utanıyorum, siz de bundan utanmalısınız. Anayasanın bir sayfasını yırtıp attık, artık diğer sayfalarda karar yok. Bu yeni bir anayasanın kapağı olamaz. Önce mevcut anayasayı uygulayacaksınız. “O zaman yeni anayasa diyeceksiniz. Bu zihniyetle anayasa yapılamaz.”

“TBMM LİDERİNİN BU AÇIKLAMAYI YAPMASI TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN ONURUNA DARBEDİR”

CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı da söz konusu karara ilişkin şöyle konuştu:

“Bunu onaylayanlarla karşı karşıya oturmaktan utanıyorum. Biz anayasaya uyan bir hukuk devleti değil miyiz? Buna rağmen Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin atanmış bir Başkanının bu açıklamayı yapması bir skandaldır. Türkiye Cumhuriyeti’nin onuruna darbeyi kabul etmeliyiz.”

“DÜŞMAN GÜÇLER BU MECLİSİ 1920’DE AYARLAYAMADI, 2015’TE FETÖ AYARLAYAMADI, BUGÜN YARGIÇ MAHKEME AYARLADI”

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba da şunları söyledi:

“Hepimizin bu anayasaya saygı duyması gerekiyor. Anayasa’nın 16.1 maddesi Plan Bütçe Kurulu’nu tanımlıyor, Mehmet Muş anayasadan orada yerini alıyor, dolayısıyla Mehmet Muş’u tanımıyoruz. Bu anayasa AKP, MHP ve muhalefet milletvekillerinin kaynağıdır. Burada sürekli milli irade deyip duruyorsunuz.” Yargıtay resmi olarak milli iradeyi ihlal etmiş, Meclis Başkanını, Anayasa Mahkemesini, milletvekillerini manipüle etmiştir. Düşman güçleri bu parlamentoyu 1920’de, FETÖ de 2015’te kontrol edemedi ama bugün Yargıtay kontrol altına aldı. Bu bir darbe girişimidir. Adalet Bakan olan birinin bunu okuması ayıptır. Bize yarın başkanlık makamında oturan cumhurbaşkanını tanımama hakkı veriyor, kaynağı da bu anayasadır. Bir ülkede anayasa, kanun yoksa terör devletine dönüşür. Size verilen talimatla parmaklarınızı kaldırarak anayasayı hiçe saydınız. Sen FETÖ’den fazlasısın. “Çok kötü bir şey yaptınız; FETÖ silahla darbeye kalkıştı, parmaklarınızla darbeye kalkıştınız. Yarın 30 Ocak tarihe darbe girişimi olarak geçecek, buna karşı el kaldıranlar da tarihe geçecek. tarih.”

“ESAS OLARAK KESİN MAHKEME KARARINI OKUMADINIZ, DEĞİŞEN İŞ KARARINI OKUDUSUNUZ”

DEM Parti Milletvekili Hakkı Saruhan Oluş da şunları kaydetti:

“Mevcut anayasanın değişmesi gerekiyor, demokratik, özgürlükçü bir anayasa yapılması gerekiyor. 1982’den bu yana bu anayasa yama pakete dönüştü. Buna rağmen en azından bu anayasaya uyun diyoruz. Bu ilk değil. Anayasayı ne zaman ihlal ettiyseniz bunu sık sık yapıyorsunuz, Anayasanın 90. maddesi ihlal ediliyor, hep ihlal ettiniz, yıllardır ihlal ediyorsunuz, AİHM kararlarını uygulamayan bir hükümetsiniz; örnekler; Demirtaş ve Kavala kararları.Bu Mecliste 3 yıldır her gün Anayasa’nın 138. maddesi ihlal edilmektedir.Yargıtay istisnai haller dışında bir karar mahkemesi değildir,kanunda belirtilmiştir.Bu şekilde Yargıtay Anayasa Mahkemesi arasında yetki çatışması olduğu tartışması başlatıldı ve bu güne kadar geldi, okunan metin karar yazısı değil, yerel mahkeme karar yazısının okunmasına izin vermediniz. Esasen nihai mahkeme kararının okunmasına izin vermediniz, bu da anayasal hata oldu. Farklı iş kararını okudunuz. Bu bakımdan anayasanın çeşitli “Bir kez ihlal edildi. İlk kez Anayasa’yı ihlal etmiyorsunuz ama bir daha yapmayın.”

haber-goynuk.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu