Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, damızlık düve ithalatının azaltılacağını bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yatırım ve desteklerle damızlık düve ithalatını en alt seviyelere indireceklerini belirterek, “Burada da en büyük görev yetiştirici birliklerine düşüyor.” söz konusu.

Kirişci, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nde düzenlenen Türkiye Damızlık Merkez Birliği (TDSYMB) İl Başkanları Toplantısı’nda her zaman daha kaliteli ve verimli üretim yapmak için birlikte çalışacaklarını söyledi.

AK Parti hükümetlerinin 2002 yılından bu yana hayvancılık sektöründeki desteklerin tarımsal destekler içindeki payını yüzde 4,4’ten yüzde 25’e çıkardığına işaret eden Kirişci, bu takviyelerin de olumlu sonuçlarının görüldüğünü vurguladı.

Kirişci, ıslah çalışmalarında büyükbaş hayvanlarda verimliliği artırmayı ve küçükbaş hayvan sayısını artırmayı amaçladıklarını da belirterek, birliklerin hayvancılıkta Bakanlığın en değerli paydaşı ve yol arkadaşı olduğunu anlattı.

Islah çalışmalarına hız verilmesi için verilen gerekçelerin kapsamının genişletildiğini hatırlatan Kirişci, “Hayvan yetiştiriciliğinde kayıt, doğru, güvenilir ve kullanılabilir verilerin oluşturulması son derece önemlidir. Bu konu derneklerimizin en temel ilkesi olmalıdır. . Toplanan bu veriler, gelecek nesillerin ebeveynlerinin belirlenmesine ve ülke hayvancılığının gelişmesine katkı sağlıyor. Bu konuya çok önem verdiğinizi biliyorum ama daha fazla dikkat ve çaba göstermenizi istiyorum.” sözünü kullandı.

Kirişci, Holstein boğalarının Genomik Seleksiyon Projesi kapsamında lisanslı üretim merkezlerinde test edilmeye başlandığına dikkat çekerek, Simental ırkında genomik çalışmalara başladıklarını vurguladı.

“Damızlık düve ithalatını en düşük seviyelere indireceğiz”

Damızlık düve alım esası kapsamında Türkiye’de doğan ve düve merkezlerinden temin edilen düvelere yüzde 50, diğer tedarik merkezlerinden temin edilen düvelere yüzde 40 oranında hibe verildiğini hatırlatan Kirişci, şunları kaydetti: “Boş düveler için hibe artırımına gidildi. yüzde 108 artışla 25 bin lira. Tüm bu yatırım ve desteklerle damızlık düve ithalatını en alt seviyelere çekeceğiz. Burada da en büyük görev yetiştirici birliklerine düşüyor.” değerlendirmesini yaptı.

Kirişci, yetiştirici birliklerinin güçlendirilmesi ve daha kaliteli hizmet verilmesi amacıyla yetiştiriciye ödenecek taban tutarın yüzde 3’ünün birliklere aktarıldığını belirterek, bu kapsamda Damızlık Sığır Yetiştiricilerine 19 milyon lira ödendiğini bildirdi. 2021 yılında buzağı desteği için dernekler, diğer vakıflardan ise toplamda 51 milyon lira.

Kirişci, “Hayvancılık işletmelerinin damızlık ihtiyaçlarının yerli kaynaklardan karşılanması bizim için önemli bir konu. Damızlık derneklerimizin evcil damızlık hayvan yetiştiriciliği ve temini konusunda faaliyet göstermeleri, yerli damızlık hayvan temini konusunda faaliyet göstermeleri hepimiz için önemli bir yaklaşım olacaktır. yetiştiricilerimiz talepleri noktasında kuruluş amaçlarına uygun duruş ve hizmet üretmektedir.” söz konusu.

“Tek tip bir süt sözleşmesine ihtiyaç var”

TDSYMB Genel Başkanı Kamil Özcan, birliklerin hayvan başına yıllık süt üretimini artırmak için büyük çaba sarf ettiğini anlattı. Üniversitelerle iş birliği içinde yetiştiricilerin yetiştirilmeye devam edildiğini vurgulayan Özcan, bu kapsamda tüm köylere ulaştıklarını söyledi.

Süt fiyatlarında net kurallar olması gerektiğini belirten Özcan, üretici ve sanayiciyi üzmeyecek tek tip bir “süt sözleşmesi”ne ihtiyaç olduğunu anlattı. Özcan, birliklerle yetiştiricilerin mali bir ilişkiye girmemesi için de düzenleme talep etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu