Haber

Yumurta Dondurmak Kadınlar İçin Önemli Bir Seçenektir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Sağlık sorunları ve meslek gibi nedenlerle çocuk sahibi olmayı erteleyen ve yumurtalarını donduran kadınların sayısının her geçen gün arttığını belirten Prof. Dr. Parıltı Dokuzeylül Güngör, “Yumurtanın çözüldüğünde verimli olabilmesi için 40 yaşından önce dondurulması gerekiyor.”

Doç. Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üyesi Prof. Işık Dokuzeylül Güngör, yumurtalarını donduran kadın sayısının son 5 yılda yaklaşık 3 kat arttığını söyledi. Yumurtanın çözüldüğünde verimli olabilmesi ve gebelik başarısı için en geç 40 yaşına kadar dondurulmasının önemli olduğunu belirten Güngör, toplanan yumurtaların 5 yıl saklanabileceğini, bu sürenin daha sonra artırılabileceğini belirtti. gerekirse uzatılır.

Son yıllarda ileride hamile kalmayı düşünen, kariyer hedefleri, sağlık sorunları gibi pek çok farklı nedenden dolayı çocuk sahibi olmayı erteleyen kadınlar için yumurta dondurma bir çözüm haline geldi. Bu teknik sayesinde kadınlar gelecekte çocuk sahibi olacaklarını garanti altına alabilirler. Doç. Yumurta dondurmanın kadınların doğurganlığının korunması açısından değerli bir işlem olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Parıltı Dokuzeylül Güngör şunları söyledi:

“Yumurta dondurma, kadınların doğurganlık potansiyelini korumada ve gelecekteki üreme tercihlerini yönetmede değerli bir araçtır. Ancak bu konuda bilinçli ve bilinçli kararlar verebilmek için toplumun, sağlık sistemlerinin ve bireylerin bu konuda daha fazla desteğe ve farkındalığa ihtiyacı vardır. Yumurtaların dondurulması Süreç öncelikle hormon tedavisidir”Süreç hastalıkla başlar ve bu süreç yaklaşık 10 gün sürer. Olgunlaşan yumurtalar anestezi altında 15-20 dakika içerisinde özel bir işlemle toplanır ve dondurulur. Hasta aynı gün taburcu ediliyor.”

KANSER TEDAVİSİ ÖNCESİNDE YAPILMALIDIR

Doç. Prof. ayrıca kanser tedavisine veya yumurta rezervini olumsuz etkileyebilecek hastalıkların tedavisine başlamadan önce yumurta dondurma işleminin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Dr. Nur Dokuzeylül Güngör, yumurtaların bir kısmının çözdürüldüğünde kullanılamaz hale gelebileceğini vurguladı. Güngör, “Özellikle dondurulan yumurta sayısı çok azsa bu risk daha yüksek olacaktır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar çok yumurtanın dondurulması olası risklerin ortadan kaldırılması açısından çok önemlidir. Toplanan yumurtalar 5 yıl saklanabilir. Bu süre uzatılabilir.” Gerekirse uzatılır.”

YUMURTA REZERVİ DÜŞÜKLÜĞÜNDE YUMURTALIK PRP TEDAVİSİ

Doç. Yumurta rezervi yeterli olduğu sürece dondurma işleminin her yaşta yapılabileceğini belirten Prof. Dr. Güngör, yumurtanın çözüldüğünde verimli olabilmesi için 40 yaş altında toplanması gerektiği konusunda da uyardı. Doç. Güngör, 40 yaşından sonra genetik bozuklukların artacağını ve alınabilecek verimin düşük olduğunu belirterek, olası hastalıklar da göz önünde bulundurulduğunda erken yaşta yumurta dondurmanın daha gerçekçi bir adım olacağını belirtti. Güngör, PRP tedavisinin yumurta rezervi düşük olanlarda doğal üreme sürecine de destek sağlayabileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu