Haber

QSD ile Arap aşiretler arasında çatışma: 52 ölü

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye’nin kuzeydoğusunda geçen pazar gününden bu yana yaşanan çatışmalarda en az 52 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Merkezi Londra’da bulunan Gözlemevi, yaptığı açıklamada ölenler arasında 1’i çocuk 6 sivilin bulunduğunu bildirdi. YPG’nin ana omurgası olan Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bölgedeki Arap aşiretleri arasında geçen pazar gününden bu yana yaşanan çatışmalarda 58 kişinin yaralandığı açıklanmıştı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre Deyrizor’daki çatışmalar son yıllarda bölgede yaşanan en büyük çatışmalar.

Nasıl başladı?

Çatışmalar, QSD’nin Arap aşiretlerinden oluşan Deyrizor Askeri Konseyi Başkanı Ahmet El Habil’i yolsuzluk ve casusluk suçlamasıyla tutuklamasıyla başladı. Bazı yerel aktivistler Al Abel’i bölgedeki kaçakçılıktan önemli bir gelir elde etmekle suçluyor.

Fırat’ın doğusundaki Tabiya kasabası yakınlarındaki Conoco doğalgaz sahasında QSD ile Arap aşiretleri arasında çatışmalar yaşandı. Aynı zamanda ABD’nin (ABD) önderliğindeki IŞİD’le mücadele amacıyla kurulan Uluslararası Koalisyon’a bağlı birimler de burada konuşlanıyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı’ndan açıklama

Dışişleri Bakanlığı çatışmalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, Türkiye’nin çatışmayı yakından ve kaygıyla takip ettiği ifade edilerek, “Bu gelişme, terör örgütünün Suriye’nin kadim halklarına şiddet ve baskı uygulayarak, temel insan haklarını ihlal ederek hakimiyet kurma çabalarının yeni bir tezahürüdür.” Bu amaç ve niyet DEAŞ’tır.Umarız ki destekçileri, Suriye ile mücadelenin aktörü olduğu iddiasıyla kendisini gizlemeye çalışan terör örgütünün gerçek yüzünü daha fazla gecikmeden ve daha fazla mağduriyet yaratmadan görürler. Açıklamada, “Suriye Kürtleri de dahil olmak üzere bölgenin kadim unsurlarına” denildi.

ABD’den ‘barışçıl çözüm’ çağrısı

ABD, SDG ve Arap aşiretlerini çatışmayı sona erdirmeye ve sorunu barışçıl bir şekilde çözmeye davet etti. Washington’un 2012 yılında faaliyetlerini askıya aldığı Suriye Büyükelçiliği’nin sosyal medya platformu X hesabından yaptığı açıklamada, “Kuzeydoğu Suriye’deki şiddet sona ermeli” diyerek, taraflardan sorunu barışçıl bir şekilde çözmelerini istedi.

ABD öncülüğünde IŞİD’e karşı mücadele için kurulan Uluslararası Koalisyon da dün taraflara çatışmayı sonlandırmaları çağrısında bulunmuştu.

ABD destekli SDG, 2019 yılında Suriye’de IŞİD’le mücadelede elde edilen başarıda önemli rol oynadı. Türkiye, SDG’nin ana omurgası olan YPG’yi, PKK’nın bu ülkedeki uzantısı olarak görüyor.

dpa, AFP / HT,ET

VPN ile DW Türkçe’ye nasıl erişebilirim?

mengen-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu