Ekonomi

Konya’da 1 milyon dekar alanda şeker pancarı hasadı devam ediyor

Türkiye’de şeker pancarı üretiminde ilk sırada yer alan Konya’da pancar hasadı devam ediyor. Nisan ayında üretim mesaisi başlayan şeker pancarında Konya’da bu yıl 6 milyon ton kota bulunurken, verimde geçen yıla oranla yüzde 10’luk artış bekleniyor.

Türkiye’de en fazla şeker pancarı üretiminin yapıldığı Konya’da çiftçiler pancar hasadına devam ediyor. Yapılan üretimlerle Türkiye genelindeki şeker pancarı gereksiniminin büyük kısmı Konya Ovasından karşılanıyor. 180 gün evvel ekimi yapılan şeker pancarı, çiftçiler tarafından tarlada gece gündüz ağır mesai yapılarak sökülüyor. Makine yardımıyla sökümü yapılan pancarlar kamyonlara yüklenerek fabrikalara taşınıyor. Hasadın Aralık ayı itibariyle sona ereceğini aktaran uzmanlar, şeker pancarının bu yıl rekolte ve kalite tarafıyla epeyce verimli olduğunu belirtti.

“Geçen seneye oranla yüzde 10’luk bir yükselişin olacağını tahmin ediyoruz”

Konya’nın şeker pancarı üretiminde ülke genelinde birinci sırada yer aldığını tabir eden Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Lideri Burak Kırkgöz, “Türkiye geneline baktığımız vakit şeker pancarı üretiminde birinci sırada yer alıyor. Yaklaşık 1 milyon dekar bir üretim alanı var. Bu alanda yaklaşık 6 milyon tonluk bir üretime denk geliyor. Şu anda Konya Ovasındaki hasat başladı, hasat devrinde dönem ortasına yanlışsız geldik. Şeker fabrikaları alıma devam ediyor. Şu anki fiyat da üreticileri şad etmiş durumda. Eser kümelerine baktığınız vakit ay çiçek, buğday, mısır ve pancar içerisinde; pancar getirisi biraz daha uygun durumda. Şeker üretiminde de geçen seneye oranla yüzde 10’luk bir yükselişin olacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Bu sezon şeker pancarı üretiminin oldukça verimli olduğunu vurgulayan Burak Kırkgöz, “Konya yöresindeki şeker fabrikalarının tonaj kotası 6 milyon ton civarında. Şuanda bu üretimi gerçekleştirdiğimiz gözüküyor, yani 6 milyon civarında bir üretimi tamamladık. Ekstra olarak yüzde 10’luk bir artış bekliyoruz. Zira şekerin fiyatının yüksek olması bu yıl çiftçileri şeker pancarına yönlendirdi. Konya Ovasının iklim ve toprak yapısından ötürü yaklaşık olarak 16 polar (şeker oranı) çıkıyor. Bu da şeker fabrikalarının biraz daha Konya Ovasına gelmesini sağlıyor. Bunda en değerli etken ise çiftçilere verilen tonajın tamamlanması. Konya’da üreticilerimiz artık pancar üreticiliğini bildiği için aldıkları randımanlar de çok yüksek oluyor. Yüksek randımanın yanında şeker oranlarının yüksek olması fabrikaların Konya Ovasında üretim yapmasına yönlendirebiliyor” şeklinde konuştu.

“Kota fazla olursa biz daha fazla üretim yapmak isteriz”

Şeker pancarının bu yıl verim ve kalite noktasında beklentilerini karşıladığının altını çizen Karatay ilçesi Yarma Mahallesinde çiftçilik yapan Ahmet Hüsnü Karakaya, “Bu yıl 260 dekarlık alanda pancar üretimimiz oldu. Randımanlar hoş, şükür geçen yıla oranla baktığımızda. Bu yıl tarlada hastalıklarla çabamız biraz fazla oldu lakin randıman ortalaması ve şeker oranı çok hoş durumda. Pancar üretiminde fazla bir oynama yapamıyoruz zira belirlenen bir kotamız var, o kotaya nazaran ekilişimizi yapıyoruz. Gönül ister ki bu yıl biraz daha fazla ekmek lakin kotamıza nazaran ektik. Kota fazla olursa biz olağan ki daha fazla üretim yapmak isteriz. Öbür eserlerin fiyatları beklenildiği üzere olmadı lakin şuan için şeker pancarı çiftçinin gözdesi halinde” diye konuştu. – KONYA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu