Ekonomi

Yıl 2024: Sudan’da insanlar açlıktan ölmeye başladı!

WFP’den yapılan yazılı açıklamada, ülkede gıda yardımına ihtiyaç duyan kişi sayısının geçen yıl iki katına çıktığı belirtilerek, taraflara insani yardımın geçişine izin verilmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, güvenlik tehditleri ve yolların kapanması nedeniyle yardım kuruluşlarının ihtiyaç sahiplerine ulaşmasının neredeyse imkansız olduğu belirtilirken, ülke genelinde 18 milyon insanın şiddetli açlık tehdidiyle karşı karşıya olduğu vurgulandı.

Açıklamada, Sudan Limanı’nda 70 tırın, Al-Ubeyd’de ise 31 tırın mahsur kaldığı ve güvenlik sorunları nedeniyle hareket edemediği kaydedildi.

WFP Sudan Temsilcisi Eddie Rowe, hayat kurtaran yardımların en çok ihtiyacı olanlara ulaşmadığını ve açlıktan ölüm haberleri almaya başladıklarını belirtti.

Sudan’da iç savaş

Sudan, Egemenlik Konseyi Lideri General Abdulfettah el-Burhan komutasındaki ordu ile Çevik Güçlendirme Güçleri (HDK) arasında geçen yılın nisan ayının ortasından bu yana şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

HDK ve ordu, Aralık 2018’de yaşanan halk ayaklanmasının ardından iktidara gelerek, yaklaşık 30 yıl iktidarda kalan Cumhurbaşkanı Ömer El Beşir’in Nisan 2019’da devrilmesinin ardından sivillerin katılımıyla oluşturulan hükümette yer aldı. 2021’de sivil hükümete karşı hep birlikte darbe yaptılar.

Ordu ve HDK’nın, askeri ve güvenlik reformu kapsamında HDK’nın orduya entegrasyonu konusunda anlaşmazlığa düşmesi üzerine Nisan ortasında iç savaş çıktı.

Birleşmiş Milletler’e göre dünyanın en büyük yerinden edilme krizinin yaşandığı Sudan’da yaşanan çatışmalar sonucu 13 binden fazla insan hayatını kaybetti, 6 milyon kişi ülke içindeki diğer şehirlere, 1,7 milyon kişi de çevre ülkelere kaçtı.

Nüfusun yaklaşık yarısına denk gelen 25 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğu ülkede 19 milyon çocuk okula gidemiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu