Haber

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Kalkınma Yolu üzerinden ulaşım süresinin kısaltılacağını belirtti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ümit Burnu’ndan yaklaşık 45 gün, Kızıldeniz’den ise yaklaşık 35 gün süren ulaşımın, halen imalatı devam eden Kalkınma Yolu ile 25 günde tamamlanabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “Ne kadar değerli olduğunun bilincindeyiz. Gece gündüz demeden çalışmalarımıza devam ediyoruz.” söz konusu.

Uraloğlu, Irak Ulaştırma Bakanı Rezzak Muheybes es-Sadavi ile Bakanlıkta bir araya geldi.

Basına kapalı yapılan toplantının ardından değerlendirmelerde bulunan Uraloğlu, Irak’la en önemli konunun Kalkınma Yolu Projesi olduğunu söyledi.

Toplantıda bu konuda gelinen noktanın ele alındığını belirten Uraloğlu, projede Irak tarafının büyük ilerleme kaydettiğini ifade etti. Konuyu yakından takip ettiklerini vurgulayan Uraloğlu, “İnşallah yıl içinde buranın finansmanı ve ihalesiyle ilgili gelişmeleri göreceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında bazı kararlar alınabileceğini kendi aramızda konuştuk. Irak Kalkınma Yolu’nun devamında ülkemizde yapmamız gereken çalışmalar hakkında da bilgi verdik. Biz de bunları hızla yürütüyoruz.” dedi.

Kızıldeniz’de yaşanan olaylar nedeniyle Ümit Burnu’ndaki gemi trafiğine dikkat çeken Uraloğlu, şunları söyledi:

“Bugün Ümit Burnu’ndan yaklaşık 45 gün, Kızıldeniz’den ise yaklaşık 35 gün süren ulaşımın, ‘Kalkınma Yolu’nu tamamladığımızda sadece 25 günde tamamlanabileceğini biliyoruz. Bunun ne kadar değerli olduğunun bilincindeyiz. Gece gündüz çalışmalarımıza devam ediyoruz.”

“Demiryolları ve limanlar konusunda Türk firmalarıyla görüşeceğiz”

Irak Bakanı Sadavi, Kalkınma Yolu Projesi’nin Fav Limanı, demiryolları ve otoyollar olmak üzere 3 ana başlıktan oluştuğunu açıkladı.

Sadavi, “Kalkınma Yolu Projesinde Büyük Liman’ın yüzde 85’i, demiryollarının yüzde 55’i, karayollarının ise yüzde 35’i tamamlandı. Mali ve ekonomik sorunlar devam ediyor. Etüt çalışmalarımız devam ediyor. İki ülkenin açılması konusunda mutabakata vardık.” Bu projeyle ilgili olarak Türk firmalarıyla demiryolları ve limanlar konusunda görüşeceğiz, firmaların deneyimlerinden faydalanmak istiyoruz.” dedi.

Öte yandan toplantıda iki ülke arasında tır taşımacılığının kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılması kararlaştırıldığı da bildirildi.

kagithaneajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu