Haber

Türkiye’den KKTC’ye su hattından sonra enerji hattı yapılacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, temaslarda bulunmak üzere Türkiye’de bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ünal Üstel’i kabul etti.

İkili görüşmeler, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde baş başa ve heyetler arası gerçekleştirildi.

Görüşmelerin ardından basın toplantısı düzenlendi.

Oktay, Üstel ve beraberindeki heyet ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilen görüşmede, devam eden reform süreçleri ve Kıbrıs Türk halkının istikrar ve refahı için ihtiyaç duyduğu düzenlemelere ilişkin fikir alışverişinde bulunulduğuna değindi.

“Bizim derdimiz KKTC’nin ay yıldızlı bayrağının tüm platformlarda dalgalanması”

Türkiye’nin hem değer üreten hem de kendi maliyetiyle dünyaya açılan bir KKTC için üzerine düşeni yapmaya devam ettiğini vurgulayan Oktay, şöyle devam etti:

“Geçmişi ve geleceğiyle Kıbrıs Türklerini merkeze alan duruşumuz, milli davadan yana olduğumuz kadar dertli olmamızdandır. Kaygımız KKTC’nin istikrarlı bir şekilde gelişmesi ve tüm kurum ve kuruluşlarıyla güçlenmesidir.” kuruluşlar.

Turizm ve eğitimin yanı sıra yüksek teknolojisi, tarımsal üretimi, elektrik ve maden kaynakları, limanları ile ticareti ile bu cennet topraklar ambargoları deliyor. Üzgünüz, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ay-yıldızlı bayrağı tüm platformlarda dalgalanıyor.

Türkiye ve KKTC işbirliği ile bölgede istikrar ve refahın Türk Yüzyılının şafağında Akdeniz’den yükselmesini istiyoruz. ‘Bugün, KKTC Başbakanı ve hükümet ortaklarıyla bu yönde ilerlemenin tam zamanı.’ dedik.”

2023 Ekonomik ve Mali İşbirliği Anlaşması’nı oluşturulan altyapıyı hem projelerin prestiji hem de mali çerçevesi ile farklı boyutlara taşıyacak şekilde tasarladıklarına işaret eden Oktay, önceliklerle ilerleyeceklerini söyledi. teknolojik dönüşüm, sanayileşme, madenlerin işlenmesi, tarımsal verimliliğin artırılması ve ulaşım ve altyapı ile birlikte işgücü piyasasının güçlendirilmesi. dile getirildi.

İş birliklerinin uzun soluklu, sürdürülebilir ve kurumsal bir nitelikle devam edeceğini vurgulayan Oktay, 2023 Protokolü hazırlıklarının en kısa sürede birlikte tamamlanarak yeniden kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

Türkiye’den KKTC’ye 3 müjde

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle hassas olduğu KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıyla ilgili bir haberi paylaşmak istediğini belirten Oktay, şunları kaydetti:

“Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız gibi Türkiye’de sağlık sisteminden yararlanma hakkı getiriyoruz.

Bebek ülkenin elektriği Türkiye’den gidecek

İkinci güzel haberimiz ise Derinya bölgesindeki sosyal konut alanını devreye alıyoruz ve yakın zamanda TOKİ iş birliği ile bu bölgede sosyal konut projelerine başlıyor olacağız. Üçüncü müjdemiz ise asrın projesiyle Torosların deniz altındaki sularını Kıbrıs Türk kardeşlerimize ulaştırdık ve şimdi de kabloyla elektrik temin projesine başlıyoruz.

Bununla ilgili tüm hazırlıklar şu anda hükümetle birlikte yapılıyor. Çok yakında karar verilecek. Bu projeye de başlanacak. Ülkemizde sağlık hizmetlerinin kapısını Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına açtığımız Derinya sosyal konut kooperatifimizin ve Kıbrıs Türkünün elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayacak bu güzel haberlerin hayırlı olmasını diliyorum. .”

“Kıbrıs Türklerini desteklemeye devam edeceğiz”

Oktay, Türkiye anavatanının tüm kurum ve kuruluşlarıyla KKTC’nin ihtiyacı olan her alanda Kıbrıs Türklerine destek vermeye devam edeceğinin altını çizerek, KKTC’nin KKTC’nin üyesi olmasından duydukları memnuniyeti bir kez daha dile getirdi. Anayasal adı altında Türk Devletleri (TDT).

KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde Türk Devletleri Teşkilatına üye ülkeler için dostluk kümeleri kurulmasını çok anlamlı bulduğunu belirten Oktay, KKTC’nin TDT’ye gözlemci üyeliğinden sonra da KKTC’nin tanınması için seferberliğe devam edeceklerini kaydetti.

Oktay, uluslararası toplumun Kıbrıs sorununda çıkmaza girildiği konusundaki ısrarlarına rağmen garantör ülke olarak Türkiye’nin adil bir çözüm için çaba göstereceğini yineledi. “Kıbrıs Rum propagandasına aldanan uluslararası toplum, halen çağdışı, eski BM parametrelerini göstermeye devam etmektedir. Kıbrıs Türk tarafı istediğini çok açık ve net bir şekilde ifade etmiştir. Çözüm, egemenliğin tescili ile mümkündür.” Kıbrıs Türk halkının eşitliği ve eşit uluslararası statüsü.”dedi.

“Cumhurbaşkanımızın liderliğinde KKTC’nin yanındayız”

Türkiye’nin KKTC’nin bu vizyonuna tam destek verdiğini vurgulayan Oktay, Kıbrıs Türklerinin 1960’ta teyit edilen ancak 3 yıl sonra gasp edilen kazanılmış hakları geri alınmadıkça Türk tarafının bir daha müzakere masasına oturmayacağına işaret etti. kayıtlı değil.

Başkan Yardımcısı Oktay konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Bunun için uğraşanlar boşuna yorulmasınlar. Doğu Akdeniz’de hem ülkemizin hem de Kıbrıs Türk halkının hakları ve meşru çıkarları vardır. Ne Kıbrıs Rumları ne de diğer taraflar bu bölgeleri hayal etmesin.

Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon faaliyetlerini uluslararası hukuk temelinde sürdürmek için haklının ve haklının yanında yer almaya devam edeceğiz.

KKTC Hükümeti’nin Maraş’ı yaşatma çabalarına da destek vermeye devam edeceğiz. Hem kalkınma ve iş birliği alanında hem de Kıbrıs Türk halkının uluslararası arenadaki çabalarında Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde KKTC’nin yanındayız.”

Bütün bu alanlarda samimiyet ve kardeşlik temelinde, dayanışma ve koordinasyon içinde çalışmalarını sürdüreceklerini vurgulayan Oktay, Kıbrıs Türkü’ne ve Türkiye-KKTC gönüllülüğüne saygı duyan, çözüm odaklı bir anlayışla çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetti.

haber-sariyer.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu