Haber

İstanbul’da liseli gençler deprem anında yapılması gerekenleri tatbikatla öğrendi

İstanbul Bahçelievler Anadolu Lisesinde İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum İdaresi Başkanlığı (AFAD) uyumunda “Deprem Anı, Çök Kapan Tutun ve Tahliye Tatbikatı” yapıldı.

12 Kasım Afet Eğitimi Hazırlık Günü ve 1999 Düzce Depremi’nin yıldönümü kapsamında Bahçelievler Anadolu Lisesinde yapılan tatbikatta öğrencilere zelzele anında yapılması gerekenler hakkında bilgi verildi.

Ders saatinde çalan acil durum sireni ile tüm öğrenciler masa ve sıra tabanlarına çöküp, başlarını koruyacak formda bulundukları yere kapandı. Daha sonra verilen bir işaret ile okul tahliye edildi.

Tatbikatın akabinde öğrencilere konuşma yapan Okul Müdür Yardımcısı Esra Açıkalın, istenilen müddette okulun tahliye edildiğini belirterek, zelzele anında “çök, kapan, tutun” hareketlerinin değerini anlattı.

Tatbikatların devam edeceğini bildiren Açıkalın, 17 Ağustos 1999 Gölcük Sarsıntısı ve 12 Kasım 1999 Düzce Depremi’nde bilinçsizlik nedeniyle çok can kaybı yaşandığını dile getirdi.

Açıkalın, “Bugünkü ödevimiz, ‘Depreme nasıl hazırlanılır?’ Yarın, yurt çapında Düzce Depremi’nin yıldönümü nedeniyle tatbikat yapılacak. Siz de evlerinizde saat 18.57’de çök, kapan, tutun tatbikatını yapacaksınız.” dedi.

Öğrencilerden ödev olarak evlerinde yapacakları tatbikatla ilgili yazı ve fotoğraf isteyen Açıkalın, her an deprem gelecekmiş gibi hazır olmak gerektiğini vurgulayarak, “Lütfen kendinizi ve ailelerinizi düzgünce bilinçlendirin. Zelzele öldürmez, binalar öldürür, bilinçsizlik öldürür.” ifadelerini kullandı.

“Devletimiz gerekeni yapıyor”

Tatbikatı yaptıran öğretmen İsmail Altan Güvenel ise uluslararası 3’üncü seviye AFAD arama kurtarma gönüllüsü olduğunu belirterek, “Bu tatbikatları muhakkak vakitlerde, haber vermeksizin gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Afet ülkemizin bir gerçeği. Yaşadığımız kent İstanbul, beklenen bir sarsıntı olması sebebiyle ekstra risk kümesinde. Sizler yaş prestijiyle 1999 Zelzelesi üzere büyük bir sarsıntı görmediniz. Sarsıntısı öngöremiyoruz. Yapabileceğimiz tek şey buna hazırlıklı olmak.” diye konuştu.

Güvenel, öğrencilerden, AFAD acil uygulamasını telefonlarına indirmelerini, sarsıntı ve sonrasında yapmaları gerekenleri de aileleriyle planlamalarını istedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu