Haber

ABD’deki Mercan Resifleri Aşırı Sıcaklıklar Nedeniyle Soluyor

FORT ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), ABD’nin Florida eyaletindeki mercan resiflerinin renklerinin aşırı sıcaklıklar nedeniyle beklenenden erken solmaya başladığını bildirdi.

NOAA’dan yapılan açıklamada, yaz aylarında parlak renklerini koruması gereken mercanların rekor sıcaklıklarla beyaza döndükleri ve bu nedenle mercan savunma sisteminin 5 aşamalı uyarı sisteminde alarmı maksimum seviyeye çıkardıkları açıklandı.

NOAA, mercan resiflerinin bulunduğu Florida Keys bölgesinde okyanus suyu sıcaklığının 8 haftadır mevsim normallerinin üzerinde olduğunu duyurdu.

Ajansın Mercan Resifi İzleme Programı operasyon müdürü Jacqueline de La Cour, Temmuz ayı ortasında Florida Keys’teki okyanus yüzey sıcaklıklarının 29.5 derece olması gerektiğini ve bu yıl ortalama olarak 33 derece kaydedildiğini söyledi.

Florida’daki mercan resifleri, olağan kurallar çerçevesinde Ağustos-Eylül aylarında solmaya başlar.

Mercan resifleri neden soluyor?

İçlerinde yaşayan algler sayesinde renkli görünen ve bu alglerle beslenen mercanlar, yüksek sıcaklıklarda algleri vücutlarından uzaklaştırarak renklerini kaybederler.

Renksiz mercanlar aç kalabilir veya hastalığa karşı daha savunmasız hale gelebilir.

Mercan resifleri türler için barınma, yuva yapma ve yumurtlama ortamı sağlayarak deniz tabanını kıyı erozyonundan korur.

haberkumlu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu